תזונה ואורח חיים
תזונה בעולם המודרני
מכל היצורים בטבע האדם הוא בעל התזונה המגוונת ביותר. אנו ניזונים מן החי (בשר, ביצים ומוצרי חלב), מן הצומח (פירות, ירקות, דגנים וקטניות, עלים ושורשים) ומן הדומם (מלחים ומינרלים). מערכת העיכול יודעת לזהות את כל המרכיבים השונים של התזונה שלנו ולהפוך אותם לאנרגיה זמינה לגוף ולנפש. כאשר הגוף מקבל את המינון הנכון של כל המרכיבים התזונתיים החיוניים הגדילה תקינה, מערכת החיסון חזקה, המחשבה בהירה והרגשות מאוזנים. במצב זה קל לאדם לשמור על בריאותו. המהפכה התעשייתית והטכנולוגית של 100 השנים האחרונות שינתה מקצה לקצה את הרכב ואיכות המזון שאנו צורכים. כמעט כל סוגי המזונות שלנו הם תעשייתיים ומעובדים. חלקם הגדול "מועשר" בהורמונים ותוספי תפיחה נוספים, חומרי הדברה רעילים, חומרים משמרים ותוספי טעם, ריח וצבע מלאכותיים. כתוצאה מכך מערכת העיכול "מופצצת" בגירויים חיצוניים מלאכותיים ולא מספקת לגוף אנרגיה תקינה. חוסר האיזון התזונתי הזה מתבטא בעליה מדאיגה במחלות קשות באוכלוסייה המודרנית. ילדים סובלים מהפרעות בגדילה, מבעיות נשימה ועיכול, מירידה בשמיעה ובראיה ומהפרעות קשב וריכוז. נערות סובלות מהתבגרות מינית מוקדמת אשר פוגעת בגדילה, ומתבגרים בכלל סובלים משלל הפרעות הורמונליות המתבטאות בגוף ובנפש. בוגרים סובלים מחולשה ועייפות, מירידה בריכוז ותשישות מנטלית, מירידה בפוריות והידרדרות המערכת החיסונית, ומבוגרים סובלים ממחלות כרוניות קשות, מהפרעות בשינה וביציאות ומתופעות לוואי של תרופות. ככלל ניתן לומר שאמנם בזכות המהפיכה הטכנולוגית אנו חיים חיים יותר ארוכים, אבל חווים הרבה יותר זמן במצב של מחלה מאשר במצב של בריאות. אחד הצעדים החשובים ביותר שניתן לצעוד לכוון הבריאות הוא במודעות מוגברת לתזונה ובהקפדה בבחירת המזונות שאנו אוכלים ונותנים לילדינו. מזון מן החיבשר - הבשר שאנו צורכים, לרבות עופות ודגים, מקורו בחוות גידול שונות. החיות ניזונות מדגנים וצמחים עשירים בחומרי הדברה וכימיקלים שונים. לתזונה שלהם מוסיפים אנטיביוטיקה, הורמוני גדילה וסטרואידים וכן "חומרי התפחה" שונים הגורמים לעלייה במשקל ובנפח הבשר, אבל לירידה באיכותו המזינה. גוף האדם צריך בשר מן החי במידה מבוקרת. מבשר אנו מפיקים אנרגיה רבה בצורת חלבונים ושומנים חיוניים שקשה לקבל אותם ממקורות אחרים. אבל הבשר המתועש וה"מועשר" גורם להפרעה בתפקודי הכבד, הכליות והמערכת ההורמונלית וכן לתגובות חיסוניות קשות. ביצים - הביצים הן מקור תזונתי רב עוצמה לחלבונים ושומנים. הביצה היא עובר ומכילה בתוכה את כל האנרגיה החיונית ליצירת חיים בעוף או בדג. הביצים מזינות באדם את אנרגיית הכליות והכבד ואת הפעילות במח העצם. ביצים של עופות המגודלות בצורה תעשייתית עשירות בהורמונים ורעלנים שונים ופוגעות בגוף. מוצרי חלב - הטעות האופיינית בקשר למוצרי חלב היא להתייחס אל החלב בתור שתייה ולמעדני החלב והגבינות בתור תוספת לארוחות. האמת היא שהחלב הוא מזון מרוכז המכיל בתוכו את כל הצרכים התזונתיים של עגלים בשלב הגדילה המואצת שלהם. מזון זה עשיר מדי עבור גוף האדם ומערכת העיכול מתקשה לפרק אותו. צריכה מוגזמת של מוצרי חלב גורמת להיאספות ליחה בריריות ובסתימת המעיים. יש קשר ישיר בין כאבי ראש, בעיות ריכוז, סינוסיטיס, בעיות אף-אוזן-גרון, עצירויות ושלשולים וכן אנמיה לבין צריכה מוגזמת של מוצרי חלב. מוצרי חלב עשירים בסידן, והסידן הוא מינרל חיוני לגוף האדם, אבל החלב המתועש עשיר גם בחומצות חנקתיות (בגלל השימוש בדשנים) וחומצות אלה פוגעות בעצמות ובמשק הסידן בגוף. התוצאה היא שלמרות הצריכה הגבוהה של מוצרי חלב בתזונה המערבית ישנה עליה מתמדת בבעיות בריחת הסידן באוכלוסייה. ככלל ניתן לומר שרצוי לצרוך כמויות מעטות של מזון מן החי ויש להקפיד על בשר, ביצים ומוצרי חלב אורגניים המיוצרים ללא תוספים הורמונליים וכימיקלים. מזון מן הצומח
המזון מן הצומח כולל את הדגנים והקטניות, את הפירות והירקות ואת כל חלקי הצמח - שורשים, גבעולים, עלים, פרחים, פירות וזרעים. האדם הוא בעיקרו חיה צמחונית וכ-90% מהצריכה היומית שלו צריכה להגיע ממקורות צמחיים.
ירקות ופירות - ככלל ישנה מודעות מוגברת כיום להשפעות המזיקות של חומרי הדברה בחקלאות ולכן ניתן לצרוך בצורה בטוחה יחסית ירקות ופירות טריים מהשווקים ורשתות השיווק. כמובן שתוצרת אורגנית עדיפה אבל לא תמיד היא מצדיקה את הפרשי המחיר. כלל זה אינו נכון לגבי ירקות ופירות קפואים ומשומרים. גופינו מפיק את האנרגיה החיונית לו מתוך האנרגיה החיונית של המזונות שאנו צורכים (החיים שלנו ניזונים מהחיים שלהם!). לגופינו גם צרכים שונים בכל עונה ועונה - האקלים החיצוני משפיע על ה"אקלים הפנימי" שלנו. לכן יש להקפיד ולאכול רק ירקות ופירות טריים המתאימים לעונה. אבטיחים בחורף ומיץ תפוזים בקיץ הם מתכונים בטוחים לקלקולים במערכת העיכול. לחם ומוצרי מאפה - הדגנים הם מקור תזונתי מאד חשוב לגוף האדם. הם כוללים את החיטה, האורז, שיבולת שועל, תירס ועוד. בצורתם הטבעית, כדגנים מלאים, הם מכילים פחמימות, חלבונים, ויטמינים ומינרלים חיוניים לחיים. בצורתם המעובדת, כלחם, מוצרי מאפה, פסטה, דגני בוקר וחטיפים הם מכילים בעיקר "פחמימות ריקות" המביאות להשמנה ולהחלשה של מערכת העיכול ומהוות תחליף תזונתי ירוד ביותר. קמח לבן עשוי מטחינה של גרגרי חיטה שבורים, ללא חלבון או סיבים תזונתיים החיוניים לפעילות התקינה של מערכת העיכול, וגורם לחומציות מוגברת בקיבה ולגירוי כל הריריות בגוף. לחמים ומוצרי מאפה מתועשים מכילים כמויות גדולות של חומרים משמרים ושל חומרי תפיחה (בכל סוגי ה"לחם קל" לדוגמא). חומרים אלה גורמים לתגובות אלרגיות שונות כגון בעיות עור, נשימה ועיכול. דגני הבוקר והחטיפים עשויים גם הם מסוגי קמח שונים (תירס, חיטה, שעורה) בעלי איכות תזונתית ירודה. ככלל מומלץ לצרוך דגנים מלאים, לחם ומוצרי מאפה העשויים קמח מלא ושמרים טבעיים בלבד, ודגני בוקר לא מעובדים כגון מוזלי או גרנולה.
סוכרים - לסוכרים תפקיד מיוחד בגופינו - הטעם המתוק מגרה את התיאבון. הסוכר הוא "דוושת הגז" של מערכת העיכול וגורם לעליה ברמת האנרגיה בכל הגוף. במזונות טבעיים הסוכרים תמיד נלווים לחלבונים ושומנים ומרכיבים חיוניים אחרים במזון. הסוכר מעורר את מערכת העיכול על מנת שתפעל בצורה הטובה ביותר לעיכול המרכיבים החיוניים הללו הקשים לעיכול ולהטמעה. כלומר, בזכות הסוכרים אנו סופגים יותר טוב את כל השאר. בתזונה המודרנית מוסיפים כמעט לכל מזון סוכרים מעובדים. סוכרים אלה מגבירים את החשק לאכול עוד ועוד, הם מגבירים את קצב חילוף החומרים ואת פעילות מערכת העיכול אבל לא מספקים את התזונה המלאה החיונית לגוף. לכן אכילה של סוכרים מביאה בסופו של דבר לעייפות ולצניחה אנרגטית, לחוסר ריכוז מנטלי ולכבדות והשמנה בגוף.
קפה וקקאו - מקור הקפה והקקאו הוא מהאקלים הטרופי של דרום אמריקה. הקקאו שימש לטקסים ופולחנים רוחניים ולא לצריכה יומיומית, ונקרא "משקה האלים". לפולי הקפה והקקאו המרים השפעה מאד דרמטית על תיפקוד הגוף. הטעם המר מתפרש בגוף כסכנה ומביא לשחרור מהיר של הרבה מאד אנרגיה ממאגרי הגוף. מסיבה זו יש לקפה, שוקולד ושוקו אפקט מעורר מבחינה גופנית ומבחינה מנטלית. הקפה והשוקולד פוגעים במחסני האנרגיה של הגוף ומתישים את מערכת החיסון ה"נדרכת" כל פעם לסכנה חדשה. הם גורמים לתשישות, עצבנות, נדודי שינה, הפרעות בשתן ובעיכול ועוד. מומלץ להמעיט מאד בצריכה של מזונות אלה.
מזון מן הדומם גופינו זקוק לריכוזים מאד מדויקים של מלחים ומתכות כדי לפעול בצורה תקינה. צריכה מוגברת של מלחים גורם לצבירת נוזלים בתוך הגוף. צבירה זו היא חיונית לגוף על מנת לשמור על ריכוזים נכונים של מלחים ומתכות. כל המזונות המעובדים מכילים כמויות גדולות של מלחים שונים בצורת חומרים משמרים, "משפרי טעם וריח" וצבעי מאכל. חומרים אלה מפרים את האיזון העדין בגוף וגורמים להפרעות בתפקודי המוח, מערכת העצבים והמערכת ההורמונלית. התוצאות הם מיגרנות, עצבנות, היפר אקטיביות, דיכאון, הפרעות שינה ועוד. לסיכום ניתן לומר כי גופנו זקוק לכל המרכיבים השונים של התזונה. המינונים הנכונים של מרכיבים אלה משתנים מאדם לאדם, מתקופה לתקופה ומעונה לעונה בחיינו. החזרה לתזונה המורכבת ממזונות מלאים ומזינים, ללא תוספות מלאכותיות וחומרים משמרים ו"משפרים" הוא נקודת התחלה טובה. המזון צריך להיות טרי, מתאים לעונה שבה אנו נמצאים ומותאם לסוג הפעילות ולאורח החיים אותו אנו מנהלים. תזונה כזאת מאפשרת לגוף לעבוד בשיא היעילות ויוצרת עבורנו את הסביבה הבריאה ביותר לחיים.
לחצו כאן למתכונים מומלצים. בתיאבון! |